fredag 18 april 2008

Brödrecept

Jag har bakat bröd nu i veckan och ville dela med mig av recepten. Det godaste och enklaste bröd du kan tänka dig. Recepten kommer från kokboken "Nya Annas mat", en kokbok som jag använder mig av väldigt ofta. Rekommenderas!

Ett fantastiskt bröd

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt +1 msk honung (sirap går lika bra, det brukar jag använda)
1,5 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt + honung (eller sirap). Häll i "mjölkvattnet" och rör om med en trägaffel och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa 1,5 timme. Värm ugnen till 250 grader. Lägg bakpapper på två bakplåtar. Strö ut 1/2 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut degen på det mjölade stället men knåda inte!
Strö ut lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl. (Det är även gott att strö ut 2-3 msk sesamfrön, men strö i sådana fall ut mindre mjöl på degen). Platta försiktigt ut degsjoket något. Skär degen i 6-7 cm smala remsor, dela varje remsa i 2-3 delar på snedden. Flytta över bitarna på bakplåtarna. Grädda bröden direkt. Den första plåten i 20 minuter och den andra i ca 17. Jo, det ska vara så enligt receptet!
Vridna baguetter

6 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1,3 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Strö på salt och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och rör om. Täck bunken med en handduk och jäs degen i 2 timmar.
Värm ugnen till 250 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Häll ut den jästa degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte! Skär med vass kniv degen i tre delar och forma debitarna till avlånga baguetter, lika långa som bakplåten. Mjöla bröden lite lätt vrid dem i spiral och lägg över dem på plåten. Skåra dem med en tunn vass kniv. Jäs ca 15 minuter. Grädda i den starka ugnsvärmen ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 15-20 minuter.

2 kommentarer:

K. sa...

Hej!

Vilken fin blogg du har.

MMM.. Annas Vridna baguetter går alltid hem! Bakar det brödet ofta för det är så gott. Brukar ibland variera receptet med lite andra mjölsorter och ha i lite frön och nötter.

Må väl och baka mer! :)

Kramisar

Blogg, bakning, recept, bakrecept sa...

Det låter inte så dumt! Får provas på här i hemmet.