söndag 27 juli 2008

Köksinspiration

Inspirationskollage till köket

Ett vitrinskåp i den här stilen vill jag ha, kostar 1999 kr på Ellos. Det skulle vara perfekt att förvara kökshanddukar och kokböcker i.

Kopp och fat i underbar fransk keramik finns på Country by mail för 95 kr per styck. Me like!

En supersöt hissgardin i linne med brodyr längst upp. Den finns att köpa på Mixin från 519 kr. Jag tänkte försöka mig på att sy något liknande.

Igår målade jag första varvet på däckstolarna, de kommer bli jättefina när de är klara. Jag målar med oljebaserad färg för första gången, och det är så mycket enklare att få det fint än den vattenbaserade. Bild kommer senare, men nu har jag iallafall laddat batterierna till kameran.

Jag vill såå gärna renovera vårt kök, åtminstone en "lightrenovering". Just nu har vi inte råd, men jag har iallafall roat mig med att göra ett litet inspirationskollage. Sakerna i kollaget kommer från Ikea, Mixin, Country by mail, Cosas, Kakelspecialisten, Alvas hus och Ellos.

fredag 25 juli 2008

Min amerikanska däckstol

Puh! Nu har jag sandpapprat 3 stycken amerikanska däckstolar. Men det är bara en som är min. De andra två har min syrra och mamma snickrat ihop. Vi gick ju en snickerikurs i våras om ni minns, men först nu är stolarna klara, eller iallafall nästan klara... Jag har fått i uppdrag att måla dem, ska försöka hinna med första varvet imorgon, de ska självklart bli vita... Jag skulle gärna visa hur de ser ut just nu men eftersom det är slut batterier i kameran får ni se dem när de är klara istället. De blev faktiskt riktigt snygga.
Men nu måste jag hoppa in i duschen, det är fullt med slipdamm över hela mig känns det som.

Kram Mia

tisdag 22 juli 2008

Mitt lilla projekt...

Tänkte bara ge er en liten tjuvtitt på mitt senaste "projekt" som jag jobbar på, det är dock långt ifrån klart. Men nu är det dags att sova, det blev visst lite sent...
Kram, Mia

lördag 19 juli 2008

Mina nya inköp

Pottskåpet rymmer lillans alla böcker
Väggskåpet står just nu i vårt garage

Bild från Blocket. Byrån ska slipas och målas.

Tänkte visa er mina senaste inköp från Blocket. En byrå , ett pottskåp samt ett väggskåp. Byrån är just nu i furu men ska såklart målas vit snarast och sedan ska lillans kläder förvaras där. Pottskåpet är redan vitmålat av de tidigare ägarna men det är slarvigt målat och jag ska måla om det så småningom, men just nu står det på sin plats och rymmer lillans alla böcker. Väggskåpet ska rengöras och få ett eller två hyllplan invändigt så det blir lite mer användbart, men det ska tills vidare inte målas utan får behålla sin originalfärg. Men jag har inte ännu bestämt var jag ska ha det, kanske i köket eller i lillans rum, vi får se.

måndag 14 juli 2008

1-årskalaset!

Har precis sett på två av mina favoritserier, först såg jag och sambon ett avsnitt Dexter tillsammans och sen såg jag ett avsnitt X-files. Jag ser igenom hela X-files från början igen och har nu hunnit till säsong 4. (Min absoluta favoritserie genom tiderna är dock Twin Peaks, jag älskar alla avsnitt från början till slut. Jag vet att många tycker att jag är tokig men jag kan inte hjälpa det, jag är en tvättäkta Twin Peaks-nörd!)

Tänkte att jag skulle berätta lite om Elise 1-årskalas den 5:e juli. Vi firade hemma i villan och vi var 15 personer inklusive Elise, Peter och jag. Tanken var att vi skulle hålla till ute i trädgården och på verandan, men det var så kallt och tråkigt väder så vi fick tyvärr hålla oss inne. Vi började med ett riktigt somrigt fruktbål med bland annat jordgubbar och citron. Sedan var det dags att äta lunchbuffe. Det var rökt och gravad lax med fransk potatissallad samt pastasallad. Jag hade även bakat Ett fantastiskt bröd, ja det heter så i receptet och det är ett väldigt passande namn! Efter lunchen drack vi kaffe och åt cupcakes med hallon respektive choklad samt chokladdoppade nöttoppar från Leilas A piece of cake så klart... Mmm!

Elise fick massor av fina presenter, och ett urval av dem visar jag på bilden ovan.

Dinkelbullar

Foto: Mia

Igår kväll bakade jag matbröd från Leilas bok A piece of cake. Det blev supergoda dinkelbullar som jag varmt kan rekommendera!
Här är receptet:

Dinkelbullar

  • 35 g färsk jäst
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk anis
  • 50 g smör
  • 2 msk honung
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl dinkelfullkornsmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl vetemjöl special
  • Ägg till pensling
  • Flingsalt, solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.
2. Krossa kummin och anis i en stenmortel.
3. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung.
4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
6. Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn sen graham och siktat dinkel och till sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig.
7. Arbeta degen i bakmaskin. Den här degen kräver lite längre tid än vanligt, cirka 20 minuter.
8. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 30 minuter.
9. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
10. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.
12. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

Systemkamera

Jag funderar på att köpa en ny digitalkamera, för tillfället har jag en kompaktkamera som börjar ha några år på nacken, men innan digitalkamerorna kom har jag alltid haft systemkameror och det är det jag föredrar. Jag har börjat titta runt lite på kompakta systemkameror och ska nog slå till på en sån i höst när jag börjar jobba igen (vilket för övrigt blir i september).

Den här kameran från Sony, DSLR-A200 med objektiv AF 18-70/3,5-5,6, verkar ganska bra, bild från CyberPhoto. Den kostar 4590 kr och det är i den prisklassen jag tänkt hålla mig.

tisdag 8 juli 2008

Design by Mia

Jag sydde ett förkläde igår, det är så kul att få pyssla lite ibland... Tyckte att det blev rätt så fint, är lite stolt faktiskt. :-)
Det svarta symärket där det står Design by Mia har jag beställt från minanamnband.se, det ser lite extra proffsigt ut med ett sånt, eller hur? Tygerna och de vita sidenrosetterna har jag beställt från Stoff och Stil.
Ha en trevlig kväll!
Kram Mia

torsdag 3 juli 2008

Idag är det ingen vanlig dag

För idag är det Elise 1-årsdag! Eftersom vi ska ha kalas för henne på lördag fick hon bara öppna en present idag, men som alla ettåringar var hon mest intresserad av paketsnöret och pappret... Hon fick den fina röda sparkbilen som jag beställt från Blå Elefant. Den är verkligen jättesnygg! Fast den var ju förstås inte gratis direkt... Idag har det varit helt underbart varmt sommarväder, tror nästan att det måste vara årets varmaste dag. Vi grillade hamburgare till middag och satt ute på altanen och åt dem. Vi har haft mycket besök, Peters föräldrar, mina föräldrar och min lillsyrra, alla ville de fira Elise! Hon fick några presenter av farmor redan idag, en söt stapelclown i trä från Brio och två stycken träpussel.

Igår blev det mycket Leila, jag bakade chocolate chip cookies från Leilas bok A piece of cake, samtidigt som jag sprang mellan teven och spisen eftersom jag såg på Leila bakar på tv. De där dinkelfrallorna hon gjorde såg så goda ut så jag var bara tvungen att inhandla lite dinkelmjöl när vi var och handlade på Coop idag. Så om några dagar ska jag baka såna, just nu är det bara så fullt upp att fixa allt inför kalaset, imorgon ska jag baka massor med cupcakes och några kolasnittar, så det blir inte tid för att baka nåt annat. Igår hann jag även med att sy en väska, tyckte att den blev helt okej för att vara min första väska!

Idag skulle jag köpa ett sånt där våningsfat men när jag kom hem och öppnade paketet hade jag tydligen plockat med mig ett tårtfat istället, irriterande men vi hade faktiskt inget tårtfat och det var ju rätt så fint så vi får väl behålla det då...

Just det, för ungefär en vecka sen började Elise kunna stå själv i några sekunder utan att hålla i sig och igår tog hon sina första små steg!

Och slutligen ville jag bara berätta att jag bokat tid för uppkörning, den 14:e augusti. Så håll tummarna för mig!

Kram, Mia